Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 26 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Úloha sippingu v nutriční podpoře geriatrických pacientů
Ondrová, Ellen ; Vágnerová, Tereza (vedoucí práce) ; Mádlová, Pavla (oponent)
Úvod do problematiky: Významným problémem ve stáří je podvýživa (malnutrice). Malnutrice je přítomna u 30 -70 % hospitalizovaných seniorů a její následky jsou závažné. Systematický screening a včasná léčba jsou nezbytné pro zajištění a udržení dobrého zdravotního stavu seniora a jsou nedílnou součástí celkové geriatrické péče. Nutriční pod- pora pomocí sippingu, perorálními nutričními doplňky (PND), je jedním ze základních pří- stupů v léčbě malnutrice u geriatrických pacientů. Cíl práce: Hlavním cílem diplomové práce bylo zhodnotit příjem sippingu u geriatrických pacientů a zmonitorovat případná úskalí v jeho užívání. Pro zodpovězení hlavního cíle byly stanoveny čtyři výzkumné otázky, které měly přinést odpovědi: 1. Jaký podíl tvoří energie přijatá z diety a ze sippingu z celkového energetického příj- mu (CEP) pacienta a jak ovlivní pohlaví a věk energetický příjem ze sippingu? 2. Jaký podíl tvoří bílkoviny získané z diety a ze sippingu z ordinované dávky pacienta? 3. Pokryje dieta včetně sippingu energetické a bílkovinné potřeby pacienta? 4. Vypijí pacienti svou ordinovanou dávku sippingu a ovlivní některé faktory jako edukace nutričním terapeutem a schopnost najedení příjem sippingu u pacienta? Metody výzkumu: V této observační studii bylo použito kvantitativního výzkumu formou sběru dat....
Role sestry v péči o nutrici klientů domovů pro seniory
SATRAPOVÁ, Štěpánka
Bakalářská práce nese název "Role sestry v péči o nutrici domovů pro seniory". Obsahuje čtyři cíle. Prvním cílem je zjistil, jak všeobecné sestry hodnotí výživu klientů domovů pro seniory. Druhý cíl se zaměřuje na znalosti sester v dané problematice. Třetí cíl zjišťuje, zda všeobecná sestra dodržuje standardy v péči o nutrici seniorů. Čtvrtým cílem je zjistit, jaká jsou specifika výživy seniorů. Bakalářská práce je rozdělená na teoretickou a praktickou část. Teoretická část popisuje nutriční specifika seniorů, orgánové změny ve stáří, složky výživy a pitný režim. Dále se zaměřuje na poruchy nutrice seniorů, malnutrici, obezitu a dehydrataci. Poslední částí je nutriční podpora seniorů. Je popisována role sestry v péči o nutrici seniorů, hodnocení stavu nutrice, enterální a parenterální výživa. Praktická část zahrnuje výsledky získané z výzkumného šetření. Tato část byla realizována kvalitativním šetřením, metodou polostrukturovaného rozhovoru a pozorování. Rozhovor obsahuje dvacet dva otevřených otázek a čtyři otázky zahrnující identifikaci probandů. Pro pozorování byla předem vytvořena tabulka, která zahrnuje třináct aspektů. Výzkumný vzorek tvořilo deset všeobecných sester pracující v domově pro seniory. Z výsledků kvalitativního šetření je patrné, že nejvíce k hodnocení stavu výživy sestry využívají nutriční screening a fyzikální vyšetření v podobě měření váhy klienta. Také bylo zjištěno, že úroveň znalostí sester je dostatečná. V dané problematice jsou sestry orientované. Vyznají se v problematice podvýživy i dehydratace. Z rozhovorů je také patrné, že se orientují ve standardu, který se zabývá péčí o výživu seniorů. V rámci pozorování byly zjištěny chyby, kterých se sestry dopouštějí při podávání stravy seniorům. Mezi hlavními chybami je nepoužívání ochrany oděvu a nedostatečná komunikace se seniorem. Mezi nejdůležitější specifika výživy patří vyvážená a pestrá strava. Je důležité, aby strava byla zastoupena v dostatečné míře všemi nutričními složkami.
Kvalita života vybraných skupin klientů s Crohnovou nemocí
Hejlová, Ivana ; Hlaváčová, Marie (vedoucí práce) ; Nikodemová, Hana (oponent)
Bakalářská práce "Kvalita života u vybraných skupin klientů s Crohnovou nemocí" se zabývá subjektivním posouzením životní situace pacientů, která představuje každodenní vyrovnávání se s tímto chronickým onemocněním. Tato práce je rozdělena na dvě části, teoretickou a empirickou. Cílem teoretické části je prezentovat dosavadní poznatky o Crohnově nemoci. Dále se teoretická část zabývá pojmem kvality života, vymezuje definici a historii kvality života, seznamuje s různým pojetím a specifikuje hodnocení kvality života v klinické praxi. V empirické části jsou stanoveny cíle a pracovní hypotézy pro průzkumné šetření. Účelem empirické části je pomocí dotazníku, jehož součástí je i standardizovaná verze dotazníku WHOQOL-BREF, získat data. U získaných dat je provedena primární analýza. Ze zjištěných výsledků je vyhodnocena kvalita života vybrané skupiny klientů s Crohnovou nemocí. Dále jsou vlastní výsledky práce porovnány s dříve realizovanými studiemi na toto téma.
Nutriční den na standardním a intenzivním lůžku fakultní nemocnice
Lupoměská, Petra ; Meisnerová, Eva (vedoucí práce) ; Novák, František (oponent)
Bakalářská práce se skládá ze dvou částí, a to z teoretické a praktické. Teoretická část je rozdělena do několika kapitol, první seznamuje s obecnými informacemi o malnutrici jako je její definice, prevalence, dělení, příčiny, následky a možnosti diagnostiky. Následující kapitola uvádí algoritmus nutriční péče, zbývající se pak zaměřují na umělou výživu. Jsou v nich popsány indikace, kontraindikace, komplikace i další podstatné údaje o výživě enterální i parenterální. Praktická část je věnována celosvětovému programu "Nutriční den" a hodnocení dat získaných právě během konání tohoto dne v listopadu loňského roku od pacientů IV. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Získávání dat bylo realizováno kvantitativním výzkumným šetřením formou standardizovaných formulářů. V rámci výzkumu byly zvoleny dva cíle, prvním bylo zjistit, jaký byl perorální příjem pacientů během hospitalizace. Tento cíl splněn nebyl, neboť ne všichni pacienti umístění na standardním lůžku byli ochotni dotazník vyplnit. Bylo ale zjištěno, že z celkového počtu 62 nemocných, o kterých byl údaj o příjmu získán, snědlo celou porci nemocniční stravy pouhých 29 %. Druhým cílem bylo zjistit, zda u pacientů umístěných na jednotkách intenzivní péče došlo k dosažení plánovaného denního příjmu kalorií či nikoliv. Tento cíl...
Ošetřovatelská problematika u nemocných s PEG
Konířová, Lenka ; Pavlíková, Pavla (vedoucí práce) ; Škochová, Dagmar (oponent)
Bakalářská práce má teoreticko - empirický charakter. Teoretická část se věnuje obecnému seznámení s anatomií a fyziologií žaludku. Navazuje kapitola nutrice, v níž je vysvětlen termín malnutrice, nutriční podpora, enterální výživa - zejména její indikace, kontraindikace, komplikace, formy a přípravky umělé výživy. Stěžejní kapitolou je problematika zavádění a ošetřování PEG, včetně psychosociálních aspektů a specifik domácího ošetřování. Cílem empirické části bylo zjistit, jaká je míra informovanosti NZP/sester o problematice PEG, jaké jsou možnosti v ošetřování pacientů s PEG, jak se pacient vyrovnal s péčí o PEG a podáváním výživy v domácím prostředí. K uskutečnění výzkumného šetření byla použita kvantitativní metoda formou anonymního dotazníku. Zkoumaný vzorek tvořilo 111 respondentů NZP/sester a 22 respondentů pacientů se zavedeným PEG v domácím ošetřování. Z výzkumného šetření je zřejmé, že 99% respondentů NZP/sester se s problematikou ošetřování PEG již setkalo a většina z nich (86%) se domnívá, že má dostatek informací, jak pečovat o nemocného s PEG. S komplikacemi při ošetřování PEG v nemocničním prostředí se nesetkalo 66% respondentů NZP/sester. Z výzkumného šetření u pacientů se zavedeným PEG v domácím ošetřování vyplývá, že 21 (95%) respondentů pacientů si PEG ošetřuje samostatně a péče...
Nutriční podpora u pacientů s neurologickým onemocněním
Laštovička, Petr ; Jambor, Daniel (vedoucí práce) ; Cempírek, Ondřej (oponent)
Tato diplomová práce se zabývá tématem nutriční podpory u neurologických onemocnění (cévní mozkové příhody a Criticall-Illness-Polyneuropathy). Cílem práce je zjistit, jak zavedený jednotný systém nutriční podpory v intenzivní neurorehabilitační klinice Asklepios Schlossberg Klinik v Bad König ovlivňuje prospívání pacientů. Bylo sledováno 55 pacientů (30 mužů a 25 žen) po dobu 8 týdnů. V teoretické části práce jsou popsány základní složky výživy, energetický výdej a potřeba, vybraná neurologická onemocnění, dysfagie a malnutrice. Důraz je kladen na výživu v intenzivní neurologické péči. Praktická část se zabývá analýzou získaných dat ze šetření. U pacientů se sledují změny hmotnosti, hodnot BMI a laboratorních hodnot celkové bílkoviny, albuminu a glykémie. Data jsou členěna podle pohlaví, věku, druhu onemocnění a počáteční hodnoty BMI. Spektrum sledovaných osob tvořili převážně pacienti s nadváhou a obezitou, kteří vlivem katabolismu ztratili část své nadbytečné hmotnosti. Na počátku sledování bylo 13 osob s normální hodnotou BMI, po osmi týdnech vzrostl tento počet na 24. Na konci sledování se dosáhlo snížení hodnoty BMI u všech pacientů v průměru o 2,45 jednotek. Na základě výsledků bylo zjištěno, že pacienti i přes podávanou jednotnou enterální výživu, která není individuálně nastavena, během...
Nutriční podpora u pacientů s neurologickým onemocněním
Laštovička, Petr ; Jambor, Daniel (vedoucí práce) ; Cempírek, Ondřej (oponent)
Tato diplomová práce se zabývá tématem nutriční podpory u neurologických onemocnění (cévní mozkové příhody, kraniocerebrálním traumatu, critical-illness- polyneuropathy a epilepsie). Cílem práce je zjistit, jak zavedený jednotný systém nutriční podpory na neurorehabilitační klinice Asklepios Schlossberg Klinkum v Bad König ovlivňuje prospívání pacientů. Bylo sledováno 58 pacientů (33 mužů a 25 žen) po dobu 8 týdnů. V teoretické části práce je popis základních složek výživy, energetického výdeje a potřeby, vybraných neurologických onemocnění, dysfagie, malnutrice a důraz je kladen na výživu v intenzivní neurologické péči. V praktické části je analýza získaných dat ze šetření. U pacientů se sledují změny hmotnosti, hodnoty BMI a laboratorních hodnot celkové bílkoviny a albuminu. Data jsou členěna podle pohlaví, věku a druhu onemocnění. Na základě výsledků bylo zjištěno, že přestože pacienti kvůli jednotné sondové výživě nemají dostatečný příjem bílkovin, se hodnoty celkové bílkoviny a albuminu v séru zvýšily. To může být způsobeno příjmem jednotné stravy s obsahem kvalitních bílkovin u pacientů, kteří trpěli na počátku hypoalbuminémií, dále snížením vlivu stresových reakcí s postupnou úpravou stavu a zlepšením stavu hydratace. Spektrum sledovaných osob tvořili převážně pacienti s nadváhou a obezitou,...
Vliv nutriční podpory na energetický výdej a oxidaci nutričních substrátů u polytraumatických pacientů.
Vlnová, Jana ; Hronek, Miloslav (vedoucí práce) ; Herink, Josef (oponent)
Tato studie zahrnuje vyšetření šesti polytraumatizovaných pacientů z jednotky intenzivní péče Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Cílem této práce bylo kazuistické hodnocení pacientů a hledání statisticky významných souvislostí mezi nutriční podporou, oxidací substrátů a dalšími parametry. Pacienti byli vyšetřeni antropometricky a indirektní kalorimetrií. Ke statistickému zhodnocení naměřených dat byla použita Spearmanova korelační analýza. Kazuistické hodnocení pacientů demonstruje značnou individualitu jednotlivých pacientů. Byly prokázány statisticky významné korelace vztahů mezi enterálně podanou výživou a tvorbou/úbytkem svaloviny (sacharidy: P = 0,000189, tuky: P = 0,001284, proteiny: P = 0,000255), mezi oxidací sacharidů, resp. proteinů a počtem hodin strávených na ventilátoru (sacharidy: P = 0,041278, proteiny: P = 0,02185), mezi respiračními kvocienty a délkou trvání traumatu (respirační kvocient: P = 0,014695, nebílkovinný respirační kvocient: P = 0,027904), mezi oxidací sacharidů vztaženou na ideální tělesnou hmotnost a příjmem lipidů (P = 0,014085) a mezi oxidací proteinů a příjmem sacharidů (P = 0,012703). Klíčová slova: polytrauma, indirektní kalorimetrie, nutriční podpora, malnutrice
Výživa při onkologickém onemocnění
Strejčková, Vendula ; Jirsová, Kateřina (vedoucí práce) ; Aschermannová, Alexandra (oponent)
Dostatečná a kvalitní výživa při onkologickém onemocnění, je velmi důležitou podporou při zvládání náročné onkologické léčby a vysilující nemoci. Edukace veřejnosti o riziku malnutrice v souvislosti s onkologickým onemocněním a významu vyvážené stravy, je tím závažnější, čím vyšší je výskyt nových malignit každým rokem. V roce 2015 onemocnělo zhoubným novotvarem více než 94 000 lidí a celkově v roce 2015 žilo téměř 542 000 osob s diagnózou rakovina. (LINKOS, 2018) Nejen mezi pacienty, je obecně rozšířená představa, že podvýživa je něco, co se nás nemůže týkat, protože se máme dobře. Mnoho pacientů nemá náhled na svůj výživový stav, nepomýšlejí nad tím, že by jim hrozila podvýživa. Ale pokud někdo onemocní rakovinou, dříve nebo později se u něj projeví příznaky nemoci a spolu s náročnou léčbou, která s sebou nese také mnoho nežádoucích účinků, ho mohou omezovat v příjmu stravy a váhový úbytek se dostaví. V teoretické části jsou popsány příčiny onemocnění, jeho vliv na organizmus s celkovými projevy, jaké jsou nejčastěji druhy léčby spolu s nežádoucími účinky a typy, jak je lépe zvládnout. Druhá polovina teoretické práce se věnuje hodnocení nutričního rizika u onkologických pacientů, výživovým doporučením a v případě nedostatečné výživy, z jakéhokoliv důvodu, i nutriční podpoře. Cíl praktické práce...
Nutriční stav pacientů s kolorektálním karcinomem před diagnózou a během terapie
Fousková, Diana ; Turková, Hana (vedoucí práce) ; Křížová, Jarmila (oponent)
Tato diplomová práce je zaměřena na nutriční stav pacientů s kolorektálním karcinomem. V teoretické části popisuji incidenci, rizikové faktory kolorektálního karcinomu, klinické projevy, diagnostiku, jednotlivé typy protinádorové terapie, jejich nežádoucí účinky a dietní doporučení k jednotlivým gastrointestinálním nežádoucím účinkům protinádorové terapie. V teoretické části se dále zaměřuji na malnutrici a nutriční podporu při léčbě kolorektálního karcinomu. Důležitá je také prevence kolorektálního karcinomu, která je popsána v poslední části. Cílem výzkumné části je porovnat stravovací návyky a životní styl u pacientů s kolorektálním karcinomem před diagnózou a během terapie, druhým cílem je porovnat hmotnost pacientů před diagnózou a během terapie a zjistit jaké jsou nejčastější příčiny úbytku hmotnosti při protinádorové terapii. Třetím cílem je zjistit, zda se pacientům, kteří měli během léčby sipping, zvýší zpět jejich hmotnost v porovnání s pacienty, kteří sipping neměli. Výzkum byl proveden formou dotazníkového šetření. Výzkumný soubor tvořilo celkem 55 onkologicky nemocných pacientů s diagnózou kolorektálního karcinomu. Výzkum byl proveden ve dvou nemocnicích na onkologických odděleních a onkologických ambulancích. Získané výsledky z dotazníků jsou statisticky vyhodnoceny. Výsledky...

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 26 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.